Virtureal Tornförlaringar        
       

välkommen till SOM OM
Salve,amice!

Tempora mutantur nos et mutamur in illis..

Ars longa, vita brevis, ars sine scientia -nihil!

Domus nostrum intrate!

Tuus

Tage

Så har man då hälsat till alla lärde män på latin, något som självklart ingår i arbetsuppgifterna om man skall leva upp till rollen av mentor.

Efter mer än trettio års yrkesverksamhet i den bransch som kallas fritt utövande konstnär har jag ju samlat på mig en del fakta om det som kallas kultur. Det har blivit en och annan tavla, det har det, och man skulle nästan kunna säga att för en konstnär är det här med kreativitet närmast att betrakta som en yrkesskada.

1972 kom det en statlig utredning som hette ”data och integritet”.

Det låter inte som någon bestseller, vilket den tyvärr heller aldrig blev.

Men den fick mitt intresse för det här med datorer att vakna. På den tiden hette det förstås datamaskiner, och pratade man om så smala fenomen så hette orden t.ex. Cybernetik, oa-teknik eller stansoperatris. cartier replica sale Ett yrke, som många unga flickor fick rådet att utbilda sig till. Ett framtidsjobb inom det, som även då kallades ”den nya tekniken”.

anledningen till mitt vaknande intresse var närmast samhällskritisk.

Datamaskinen var ett verktyg för storebror och enbart storebror. Men vilket intressant verktyg! En maskin som har egenskapen att utföra vilka logiska operationer som helst! Som flitig läsare av science-fictionromaner och annan skräplitteratur hade jag inte svårt att föreställa mig de fantastiska perspektiven. rolex replica watches Det handlade inte så mycket om tekniken i sig utan mer om de sociologiska och filosofiska aspekterna, typ.

Och plötsligt ändrades förutsättningarna radikalt. Science fiction blir verklighet: datamaskin i ateljén!

när de första hemdatorerna dök upp var det med vild förtjusning jag skaffade mig det som jag trodde bara var en spännande hobby. Mycken möda och stort besvär är ju en annan sida av saken, underlig marknad och dyra lärpengar en tredje. fake tag heuer Det är en underlig känsla att till en hög kostnad lära sig ett nytt, svårt språk ena året och sedan upptäcka att ingen längre talar det året därpå. Branschens halveringstakt är pedagogiskt sett klart inhuman.

att behålla ett mänskligt såväl som historiskt perspektiv är en av de viktigaste pedagogiska principerna och borde vara en självklarhet i all undervisning. Det är inte alltid så lätt när det handlar om nymodigheter.

i det som kallas it-samhället hör man allt oftare byråkrater tala om sådant som skapande och kreativitet, kunskap och kompetens. Det är fina ord. För att ge dessa ord ett rimligt innehåll måste processen starta inte bara på gräsrotsnivå utan ytterligare något djupare.

det är därför vi bygger världens första utkikstorn nere i en grop. Det är därför det lokalhistoriska perspektivet betonas som en motpol till det som trendnissarna kallar ”det globala samhället”.

 

 

 

 

Den här texten är från en hemsida vi gjorde 1999 på
Broby Grafiska.
Om du går dit och kikar får du se en underbar liten film som Torstein arbetade fram med undertecknad som demonregissör.
Det var en härlig tid. Och nu är vi här. Tornet växer ideligen.
.

 

 
     
Tillbaks -- Back    
     
©Tage Åsén 2005 All rights reserved updated 25 August, 2016 15:12 Contact INFO